Субота, 27.04.2024, 13:23:57

Айнулiндале
Музика Айнур
Був Eру, Єдиний, кого в Aрдi звали Iлyватар, i найперше створив вiн Aйнур, Святих, що були породженням його думки, i були вони з ним перш нiж щось iнше було створене. I вiн говорив до них, пропонуючи їм теми музики. I спiвали вони перед ним, i вiн радiв. Але довго спiвали вони поодинцi, або кiлька разом, доки iншi слухали, бо кожен розумiв лише ту частину розуму Iлуватара, з якої постав, i в розумiннi братiв своїх виростали вони, та повiльно. Однак, слухаючи - досягли таки глибшого розумiння i розвились в унiсонi й гармонiї.

I сталося так, що Iлуватар скликав докупи усiх Айнур та оголосив їм могутню тему, розкриваючи їм речi дивовижнiшi й бiльшi нiж досi, i слава початку її та пишнiсть кiнця вразила Айнур так, що мовчки схилились вони перед Iлуватаром.

Тодi мовив до них Iлуватар: "Iз теми, що дав я вам, нинi бажаю аби створили ви у гармонiї Велику Музику. Я запалив вас вiд Вогню Невгасимого, тож повиннi ви нинi явити вашу силу в прикрашенн ... Читати далі »

Переглядів: 1935 | Додав: Elrond | Дата: 14.03.2007 | Коментарі (0)

Квента Сiльмарiллiон
Повiсть про Сiльмарiлi
Роздiл 1
Про Початок Днiв

Мудрi кажуть, що Перша Вiйна почалась iще до завершення розбудови Арди, i ще до того, як з'явилось у нiй щось, що росте чи ходить по землi, i довгий час перемагав Мелькор. Та в розпалi вiйни дух сили великої й смiливостi прийшов на допомогу Валар, почувши у далеких небесах про битву у Малому Царствi, i наповнилася Арда звуком його смiху. Так прийшов Тулкас Сильний, чий гнiв як буйний вiтер, що розганяє перед собою хмару i тьму. I Мелькор утiк вiд гнiву його i смiху, i покинув Арду, i настав у нiй мир на довгi вiки. А Тулкас зостався i став одним iз Валар Царства Арда. Мелькор же вичiкував у зовнiшнiй тьмi, i зненавидiв Тулкаса вiн назавжди вiдтодi.

У той час принесли Валар порядок на моря, рiвнини та гори, i посадила нарештi Яванна сiм'я, яке давно вже задумала. I коли були приборканi пожежi, й похованi пiд першими пагорбами, настала потреба у свiтлi, тож Ауле, на прохання Яванни, створив ... Читати далі »

Переглядів: 1940 | Додав: Elrond | Дата: 14.03.2007 | Коментарі (1)