П`ятниця, 26.04.2024, 20:05:11

16:49:57
Біографія
Для тих ,хто не ознайомлений з біографіями Толкіна та Джексона (для новачків).
Взято з газети "Без цензури".

Джон Роналд Руел Толкін (1892–1973) – англійський письменник, один з представників традиції «професорської казки» (Льюіс Керролл «Аліса в країні чудес», Клайв Люїс «Хроніки Нарнії»). Солдат Першої світової, оксфордський укладач «Великого словника англійської мови».

У першій книжці Толкіна – дитячій казці «Гобіт» (1937) вперше з’явився світ Середзем’я, який розвинувся в грандіозному продовженні – трилогії для дорослих «Володар перснів» (1954). Так Толкін став засновником жанру фентезі, де у вигаданих світах описується боротьба сил Добра і Зла, які зазвичай змагаються за магічний артефакт, що дає владу над світом.

Трилогія здобула шалену популярність – лише англійською мовою було видано понад 50 мільйонів книжок (і це за даними 1990 року!). Клуби толкіністів виникали по всій земній кулі – фанати влаштовували рольові ігри за Толкіним (українських «рольовиків» можна знайти на сайті mordor.kiev.ua) і вивчали мову й історію Середзем’я (сайт silverwolf.lviv.ua зроблено українською та староельфійською).

Після смерті Толкіна його син Кристофер випустив «Сільмарілліон» (1977) – свого роду «старий заповіт» Середзем’я, який розповідає попередню тисячолітню історію боротьби ельфів, гномів і людей проти Чорного владики і його слуги Саурона з часів сотворіння світу.

Пітер Джексон (народився 1961 року) – новозеландський кінорежисер, досі був відомий своїм умінням робити дешеві й захоплюючі спецефекти в іронічних «страшилках» («Живі мертві», «Небесні створіння»). Один із авторів спецефектів до відомого українському глядачеві телесеріалу «Пригоди Геркулеса».

Зняв псевдодокументальну картину «Забуті негативи», де у формі хроніки і фіктивних коментарів відомих осіб розповів про «таємного генія» новозеландського кіно Маккензі, який нібито першим приніс у кіно звук і колір (наводяться відповідні кінокадри). Після сенсації, яку «Негативи» викликали на кінофестивалях, виявилося, що Джексон просто посміявся над кінокритиками і ніякого Маккензі не існувало.

Знавець Толкінових книг, Джексон зняв «Володаря» професійно, весело і щиро, наскільки це було можливо. До речі, режисер разом із гримерами й поварами брав участь у масовці кіннотників короля Теодена. А одного з витязів Гондора зіграв онук Толкіна, Ройд.

Переглядів: 1865 | Додав: Elrond | Рейтинг: 4.0/5
Всього коментарів: 2
2 Vadumka  
0
Хех, вот за что люблю сайты на юкозе, что они позволяют общаться smile

Спасибо Вам за сайтик и за приближение к стандартам веб2.0


1 vshvernenko  
-1
[color=yellow]

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]