Хто сьогодні не знає Океан Ельзи? Вони стали просто легендою української сцени. Їхні пісні дійсно надзвичайні! Особисто для мене - це улюблений гурт, я не уявляю свого життя без них, в кожній їхній пісні я бачу душу... і жодна з них не залишає мене байдужою... під одні ми не можемо втримати сліз, а інші дійсно дають нам нові сили жити... А от трошки цікавої інфушки про мій улюблений і, надіюся, ваш, гурт... Історія назви гурту
Музикантів часто питають, чому у гурту така дивна назва. А діло було так. Спочатку групу хотіли назвати "Стрийський парк" - таку назву носе найулюбленіше місце Святослава Вакарчука у Львові. Це великий, дуже гарний старовинний парк, що був збудований ще в ті часи, коли місто належало австрійцям. Але одного разу хлопці сказали одне одному: "Давайте заробимо багато грошей!" И вирішили, що "Океан Ельзи" - саме та сама назва, яка б дозволила це зробити. А як саме створилася ця назва розповідає Слава Вакарчук: "Пам'ятаю, сидів вдома і дивився "Підводну одисею команди Кусто". Саме в той момент ми напружено думали про назву гурта, і мене вразив океан, гарні рибки, глибина підводного світу, а головне - система: з одного боку, усе чітко працює, а з іншого - все ірраціонально: тобто ми не можемо це ані пояснити, ані постигнути, ані охопити. Подумав, чому б не назватися "Океаном". Але, здалося, що саме слово "океан" - надто широке і незрозуміле, до того ж, була велика ймовірність того, що групи з такою назвою вже існують. І ще здалось, що називатися "Океаном" - надто пафосно. Якби тоді, в 1995 році, ми знали, що станемо тими, ким стали зараз, можливо, і залишились би "Океаном". Але тоді мені не хватило сміливости (можливо і на краще). У мене з'явилася ідея: зменьшити слово "океан", придумати йому жіноче ім'я, тому що є певна гармонія в тому, щоб чоловічій групі дати жіноче ім'я. Була поставлена задача вибрати таке ім'я, яке б однаково звучало на українській, російській і англійській мовах. Далі все було досить просто: ми взяли список жіночих імен і обрали те, яке сподобалося найбільш усього".
Цікаві факти
Перша пробна репетиція "Океану Ельзи" відбулась у перший віторок липня 1994 року. А у неділю перед тим був фінал чемпіонату світу з футболу. Виграла Бразилія
Перший закордонний концерт ОЕ відбувся у липні 1996 року у місті Гернcбах( Німеччина ).
19 квітня 2002 року у національному палаці "Україна" у присутності 4000 слухачів відбувся концерт ОЕ з великим симфонічним оркестром "Ренесанс" під керівництвом угорського диригента Йозефа Франса. У фіналі під пісню "Друг", глядачі встали з місць і заспівали. І тут сталося несподіване - Святослав Вакарчук заплакав...
З інтерв'ю Святослава Вакарчука: "Вважаю фразу - "чоловіки не плачуть" - примітивною. Для мене найвищі емоції - сміх та сльози. Штучно сміятися - всеодно, що видавлювати з себе сльози...Але й тримати їх у собі не варто".
У 1995 році Юрій Хусточка відвідав музичний ярмарок у Франції, як офіційний представник від України. В рамках цього ярмарку він побував на концертах “Therapy” та інших груп. Зустрічати басиста в Борисполі зі Львову приїхала вся група.
На перші репетиції група добиралась на 2-му трамваї, оскільки база знаходилась на вулиці Пушкіна. Кімната донині відведена для репетицій.
Першим вагомим кроком групи в інформаційному просторі було інтерв’ю в газеті “Молода Галиччина”, яке записав Богдан Бондаренко